Professionell hjälp

Ibland kan det vara svårt att hantera sin ensamhet själv, och då kan man behöva professionell hjälp. Men när och var ska man söka hjälp? Var kan man hitta stöd? Och hur kan det gå till att ta sig från ensamhet till gemenskap?

När och var ska jag söka hjälp?

Man bör söka hjälp när man inte kan hantera eller bryta sin ensamhet själv. Det finns hjälp och stöd att få i olika skeden av sin ensamhet, och det är väldigt individuellt vilken slags hjälp man behöver.

Ibland kan det vara svårt att på egen hand förstå vad det är som sätter igång negativa känslor, hur de kan hanteras och hur det ska gå till för att få till en förändring. Det kan också behövas hjälp för att ta itu med det som känns jobbigt och svårt till följd av ensamheten. Det kan vara att känna sig energilös, nedstämd eller deprimerad. Det kan vara bra att få hjälp att tänka lite annorlunda eller att lära sig att tycka om sig själv igen. Berätta för någon du har förtroende för hur du mår eller kontakta professionell hjälp. Det finns alltid någon som lyssnar och vill hjälpa dig.

Nedan hittar du stödorganisationer och professionell hjälp att vända sig till.

Professionell hjälp

Vårdcentralen

Vårdcentralen kan vara ett bra första steg mot hjälp. Har du andra stödkontakter så vänd dig till dem med dina tankar kring ensamhet.

Kontakta en vårdcentral om du har tankar om att du inte vill leva längre, livet känns meningslöst eller om du mår så dåligt att du har svårt att klara av vardagen. Där kan du antingen få behandling eller vägledning till vidare hjälp.

Hitta din närmsta vårdcentral.

1177 vårdguiden

1177 Vårdguiden är regionernas tjänst till allmänheten för råd om vård och hälsa på webb och telefon. Via 1177 kan du hitta mer information om ensamhet och komma i kontakt med vården. Det finns möjlighet till stöd dygnet runt. Läs mer om ofrivillig ensamhet.
Ring: 1177
1177.se

Ungdomsmottagningen, UMO

För dig som är mellan 12 och 22 år och har frågor om kroppen, könssjukdomar, sex, relationer eller graviditet m m. Du kan också få stöd om du mår dåligt och behöver prata med någon. Det finns även onlinehjälp.

Självmordslinjen

Självmordslinjen drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa eller chatta. De som svarar är volontärer som har fått utbildning och handledning för att ge medmänskligt stöd. Mer info hittar du på Minds hemsida.

Ring: 901 01

Behöver du akut hjälp?

Om du mår så dåligt att situationen känns outhärdlig eller om du har planer på att ta ditt liv ska du söka vård genast på en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

 

Stödorganisationer

Mind

Mind är en ideell förening som arbetar med psykisk hälsa. Hos Mind kan du hitta information och stöd för psykisk ohälsa.

Mind driver Självmordslinjen, Föräldralinjen, Äldrelinjen och forum där du anonymt kan prata om livet när det känns tufft. Läs mer om Mind.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Bris, finns till för att stödja barn och unga. De kämpar för ett bättre samhälle för barn.
Ring, chatta eller mejla – alltid öppet – även på natten.
Ring: 116 111.

Besök Bris.

Röda korset

Röda Korset har verksamheter runt om i Sverige och driver sociala mötesplatser, caféer och aktiviteter.

Här hittar du mer info om Röda Korset i Helsingborg.

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är Röda Korsets ungdomsförbunds chatt för dig under 25 år. Läs mer om chatten.

Kyrkans SOS – stödlinjer

Vill du prata med en medmänniska? Kyrkans SOS huvuduppdrag är att erbjuda hjälp och själavård till människor i akut kris, för att de som kämpar med ensamhet, psykisk ohälsa suicid eller andra svåra frågor ska ha fler att dela det svåra med. Kontaktuppgifter hittar du här.

Jourhavande medmänniska

Jourhavande medmänniska är en ideell förening som bedriver jourtelefon- och chattverksamhet för alla människor som önskar någon att prata med och tar emot samtal alla dagar mellan klockan 21:00-06:00.

Ring: 08-702 16 80. Läs mer

Från ensamhet till gemenskap